Анемія у вагітних




Анемія у вагітних - це стан, при якому знижена кількість білка гемоглобіну і червоних клітин крові (еритроцитів).Гемоглобін важливий тим, що доставляє всім клітинам організму кисень і забирає від них вуглекислий газ. Якщо гемоглобіну не вистачає, то виникає киснева недостатність (гіпоксія). Природно, при анемії страждає не тільки організм майбутньої матері, але і дитина - він також починає відчувати гіпоксію.Нестача кисню може негативно позначитися на формуванні внутрішніх органів плоду. Малюк, який страждав внутрішньоутробною гіпоксією, в подальшому може частіше хворіти респіраторними захворюваннями, проявляти непосидючість, дратівливість, плаксивість. Анемія у вагітних найчастіше буває пов'язана з нестачею заліза або з поганою його засвоюваність. Під час вагітності потреба в цьому речовині зростає - залізо активно витрачається при зростанні плода і плаценти. В організмі дорослої людини міститься близько 3-4 г заліза. Фізіологічні втрати цієї речовини (з виділеннями, потім, отшелушеннимі клітинами шкіри, волосся) складають приблизно 1 мг на добу, але організм вагітної або годуючої жінки втрачає за цей термін до 7-8 мг.Причиною анемії при вагітності іноді стає і порушення функцій шлунково-кишкового тракту: людина може вживати достатню кількість заліза, але організм не зможе його засвоювати. У таких випадках потрібне лікування внутрішніх органів, а потім - відновлення нормального рівня гемоглобіну в крові. Дізнатися, чи немає у майбутньої мами анемії, можна за загальним аналізом крові. Недарма лікарі просять вагітних робити такий аналіз щомісяця. Якщо кількість гемоглобіну в крові менше, ніж 110, а кількість еритроцитів менше 3,9, то це свідчить про дефіцит заліза в організмі. У такому випадку лікар порадить здати ще біохімічний аналіз крові, щоб визначити величину запасу заліза в кістковому мозку і зрозуміти, наскільки серйозні відхилення від норми в стані жінки і яке лікування їй потрібно.

 

На анемію вказують і певні симптоми:

 

  • можуть відзначатися слабкість,
  • стомлюваність,
  • знижений тиск,
  • сухість шкірних покривів,
  • ламкість нігтів і волосся,
  • синці під очима,
  • стоматити.

 

Якщо майбутня мама помітила у себе ці ознаки, потрібно повідомити про них лікаря. 

 

Лікування анемії при вагітності


Якщо лікар визначає, що у жінки анемія, він призначає їй препарати, що містять залізо. Приймати їх потрібно з урахуванням деяких біохімічних особливостей організму. Залізо погано засвоюється в поєднанні з кальцієм, тому на час лікування анемії молоко і молочні продукти в харчуванні обмежуються. За 1-2 години до прийняття препарату і через годину - після необхідно взагалі виключити вживання подібних продуктів. Майбутніх мам, які регулярно приймають полівітаміни, дивує той факт, що у них визначають дефіцит заліза - адже до складу полівітамінів входить і цей необхідний елемент. Але справа в тому, що в поєднанні з іншими речовинами, залізо засвоюється погано. Тому на час лікування анемії полівітаміни зазвичай знімаються. Зате залізо добре засвоюється в поєднанні з аскорбіновою кислотою, тому багато сучасних препаратів містять одночасно залізо і аскорбінову кислоту.Лікування анемії буває тривалим - від трьох до шести місяців. Справа в тому, що процес відновлення запасів заліза в організмі відбувається досить повільно, навіть після того, як рівень гемоглобіну в крові стає нормальним. 

 

Дієта для вагітних із залізодефіцитною анемією

 

Вагітним із залізодефіцитною анемією крім медикаментозного лікування призначають і спеціальну дієту. З їжі всмоктується 2,5 мг заліза в добу, в той час як з лікарських препаратів - в 15 - 20 разів більше. Найбільша кількість заліза міститься в м'ясних продуктах. Міститься в них залізо всмоктується в організмі людини на 25-30%. Всмоктування заліза з інших продуктів тваринного походження (яйця, риба) становить 10-15%, з рослинних продуктів - всього 3-5%.Найбільша кількість заліза (в мг на 100 г продукту) міститься в свинячої печінки (19,0 мг), какао (12,5 мг), яєчному жовтку (7,2 мг), серце (6,2 мг), телячої печінки ( 5,4 мг), черствому хлібі (4,7 мг), абрикосах (4,9 мг), мигдалі (4,4 мг), індичих м'ясі (3,8 мг), шпинаті (3,1 мг) і телятині ( 2,9 мг). Вагітна із залізодефіцитною анемією повинна дотримуватися раціонального режиму харчування. З білкових продуктів рекомендуються: яловичина, бичача печінка, язик, печінка і серце, птиця, яйця і коров'яче молоко. Жири містяться в: сирі, сирі, сметані, вершках. Вуглеводи повинні компенсуватися за рахунок: житнього хліба грубого помелу, овочів (томати, морква, редис, буряк, гарбуз і капуста), фруктів (абрикоси, гранати, лимони, черешня), сухофруктів (курага, родзинки, чорнослив), горіхів, ягід ( смородина, шипшина, малина, полуниця, агрус), круп (вівсяна, гречана, рис) і бобових (квасоля, горох, кукурудза). Обов'язково в харчування повинні включатися свіжа зелень і мед.



Создан 18 янв 2018